Vad hände i Färs Härad i lördags?
 
Ett gäng från Harjagers och Onsjö Härader var på utflykt.
 
Vår årliga vårutflykt under guidning av vår fantastiska klubbtjänst!
Vårutflykt i Färs Härad
 
Vi gjorde en härlig vårutflykt lördagen den 15 april med olika mål i Färs Härad (ungefär Sjöbo)
En buss full med förväntansfulla deltagare började turen med att direkt kastas in i historian av vår egen expert på området, Bernt Lindén.
Vet ni att tåglinjen mellan Eslöv – Ystad blev klar på 1860-talet? När järnvägslinjen lades ner så fanns det en fin väg för cykling och vandring. Det kunde ha blivit en cykelled hela sträckan på 76 km, men en särskild man i Sjöbo satte stopp för det, vilket berättades av Lennart Lundqvist. En rekommendation kan vara att vandra från Eslöv till Hurva för att äta en bit god mat.
 
Vi kom sedan längre tillbaka i historien och fick höra om blodiga slag på 1600-talets mitt mellan svenskarna och oss då danskar. Vid Borstabäcken ska 500 bönder ha slagits ihjäl av svenska kavallerister.
 
Första stoppet var vid Övedskloster med härlig frukost i solen och den traditionsenliga gammeldansken. Därefter tog Otto och Eva Ramel oss in i slottet och vi fick se fantastiska rum från 1700-talet och förklarat för oss om arkitektur och inredningsstil som gällde vid den tidpunkten nämligen svensk rokoko. Slottet har anor från 1100-talet som munkkloster men byggdes upp under 1700-talet av Hans Ramel och slottet är sedan dess ett fideikommiss.
 
Vår tur fortsatte till Vollsjö med en snabb guidning i Piratens museum. Kan rekommenderas att besökas under sommaren igen. Efter lunch (Vollsjö Creperi och Lövestad station) med god mat och dryck och så klart ett gemytligt sällskap, så fortsatte vi till Vollsjö gård. Även Vollsjö gård har anor från 1700-talet och ägs nu av Dag och Eva Magnusson. Vi provsmakade Lundabryggeriets öl och fick se den pampiga källarvåningen.
 
Därefter blev det en hemfärd med svårt quiz med som alltid några vinnare och några andra som kanske kände sig lite okunniga. 
 
Jag hoppas ni som var med kommer ihåg lite när ni ser fotona och ni som inte kunde vara med ändå får en inblick i vad som vi gjorde i Färs Härad i lördags!
 
Stor tack till klubbtjänst!
 
Vid ”pennan”
Annika Lundeslöf